Kalėdiniai papuošimai, kuriuos gali pasidaryti kiekvienas: ledo žvakidės

Ledo žvakidės – gal ir trumpaamžis kūrinys, bet malonumas grožėtis jose plevenančia ugnimi atperka sugaištą laiką...

Yra keli būdai sušaldyti vandenį taip, kad sustingęs jis įgautų indo formą. Svarbiausias principas labai paprastas – reikia dviejų skirtingo dydžio plastikinių indelių (pavyzdžiui, nuo pieno produktų), sutvirtintų taip, kad stabiliai laikytųsi ir į tarpą tarp jų galima būtų pripilti vandens. Kad mažasis įdėtas į didesnįjį pakibtų ore ir apačioje liktų tarpas, iš šonų persmeikite abu indelius adatomis – prireiks po dvi iš abiejų pusių. Į indelių tarpą pripilkite vandens.


DELFI / Domantas Pipas


Kitas, galbūt truputį paprastesnis, bet ir ilgesnis būdas yra toks. Didesnį indą pripildykite vandens iki pusės ar trečdalio, palaikykite šaldiklyje, kol sustings, ant susiformavusio ledo pastatykite mažesnį indelį (tik į jo vidų įdėkite svorio, nes kitaip jis iškils) ir į tarpą vėl pripilkite vandens – šį kartą jau iki indo viršaus.


DELFI / Domantas Pipas


Į vandenį įdėkite uogų ar samanų, lapelių ar alksnio kankorėžiukų – ryškesnės spalvos tobulai papildys skaidrų šalto ledo sterilumą. Tik nepamirškite visų šių gamtos dovanų prieš tai švariai nuplauti – vandenyje iš karto visi šapeliai „atmirks“, o jame įšalę puikiai matysis.

Ledo žvakidei vienodai tinka ir distiliuotas, ir paprasčiausias virintas vanduo. Tiesa, neverta tikėtis, kad sušalęs ledas bus tobulai skaidrus – toks efektas pasiekiamas tik šaldymui naudojant specialią įrangą, o ne šaldiklį.

Plastikinius indelius išimkite pašildę juos rankomis ar truputį palaikę kambario temperatūroje, o po karštu vandeniu geriau trumpam nekišti, nes ledas suskilinės ir tose vietose bus neskaidrus.


Projekto autorė – Rima Milaševičienė.


DELFI / Domantas Pipas


DELFI / Domantas Pipas


DELFI / Domantas Pipas


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis