Kavos tirščiai – kaip juos panaudoti antrą kartą?

Kavos tirščiai namuose yra labiau našta, o ne pagalbinė priemonė. Jų negalima pilti į plautuvę, kad neužsikimštų kanalizacija, todėl kiekvienas sukasi kaip išmano – vieni tirščius pila į unitazą, kiti išgraibo šaukšteliu meta į šiukšliadėžę. Bet juos galima išdžiovinti ir jais tręšti kambarinius augalus. Žinoma, tai nereiškia, kad dabar visus kavos tirščius reikia naudoti trąšoms, tačiau retkarčiais kokio vieno kito kavos puodelio tirščius galima sukrėsti ant kambarinių augalų.

Kavos tirščiuose daug azoto, fosforo, mineralų ir kalio – būtent tokių medžiagų trūksta daugumai kambarinių augalų. Kai jų trūksta, augalas ima nykti. O jei šią problemą galima išspręsti panaudojus kavos tirščius, kuriuos vis vien išmetame, kodėl gi nepabandžius?


Pasigaminti trąšas iš kavos tirščių labai paprasta. Išgėrę kavą, tirščius sukrėskite ant laikraščio ar kokio padėklo arba lėkštės, kad jie tolygiai išdžiūtų kambario temperatūroje. Geriausia, jei tirščius retkarčiais pamaišysite, bet nenaudokite jų, kol jie dar ne visai išdžiūvę – nuo per didelės drėgmės žemės paviršius ims pelyti.


Išdžiovintais kavos tirščiais galima tręšti ne tik kambarinius augalus, bet ir darže augančius augalus. Tręšimo poreikis ir dažnumas priklauso nuo augalo rūšies ir nuo to, ar jį apskritai reikia tręšti. Jei nėra žinoma, kaip dažnai tai reikia daryti, kambarinius augalus užteks patręšti kartą per pusmetį, o štai daržo augalus reikėtų tręšti dažniau – kas tris ar keturis mėnesius.


Kaip tręšti kavos tirščiais? Užberkite juos plonu sluoksniu ant viršutinio dirvos sluoksnio ir šiek tiek papurenkite žemę, kad tirščiai su ja susimaišytų, o augalas iš jų gautų visas naudingąsias medžiagas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis