Kaip iš staltiesės pašalinti riebalų, raudono vyno, žvakių vaško ir kt. dėmes

Paprastai kaskart po šventės ar svečių apsilankymo su užstale staltiesę tenka skalbti: beveik visada ant jos lieka vyno dėmių, riebalų dėmių nuo kepsnio, dar ir vaško dėmių nuo žvakių. Kaip visa tai išskalbti?

Jei ant staltiesės išsipylė ištirpusi žvakė, nereikėtų pulti valyti dėmės iškart – palikite, tegul vaškas ataušta ir sustingsta. Tada bus lengviau jį pašalinti nuo staltiesės. Vienas iš būdų, kaip tai padaryti: ant lyginimo lentos užtieskite laikraštį ar kepimo popierių, tada staltiesę, o ant viršaus, ant likusios dėmės vėl laikraštį ar kepimo popierių. Tada palyginkite tą vietą, kur liko vaško dėmė, vidutiniškai įkaitintu lygintuvu. Vaškas ims tirpti ir įsigers į popierių, todėl labai svarbu iškart jį pakeisti nauju.Vietoj lygintuvo galima naudoti ir plaukų džiovintuvą – jis tokiu atveju taip pat veiksmingas.

Sustingusį vašką galima pabandyti nukrapštyti, o likusią dėmę išskalbti šiltame vandenyje su actu.
Kad ir kokį būdą taikysite, po to staltiesę reikia kruopščiai išskalbti rankomis ar skalbyklėje.
Jei ant staltiesės išsipylė raudonasis vynas, jo dėmes lengviausiai pašalinsite, jei staltiesę skalbsite iškart, ilgai nelaukę. Ekspertai pataria visų pirma servetėle ar tualetiniu popieriumi kruopščiai sugerti visą skystį, o tada ant tos vietos, kur liko dėmė, užpilti gazuoto mineralinio vandens (taip, būtent gazuoto!). Angliarūgštės burbuliukai padės ištraukti dėmes iš gilesnių audinio pluoštų. Pastebėsite, kad gazuotas vanduo ant audinio spragsi – reiškia, reakcija vyksta, ir jos rezultatai bus akivaizdūs. Po to staltiesę reikia apipilti karštu, beveik verdančiu vandeniu – tai padės pašalinti likusius vyno pigmentus. Geriausia tai daryti uždėjus staltiesę ant dubens ir pilant vandenį tiesiai ant dėmių, kad vanduo tekėtų į dubenį, o ne susigertų į likusį audinį.

Jei ant staltiesės liko kavos dėmių, rudai pilkas dėmes (jei išsipylė kava su pienu) visų pirma reikia išskalbti šaltame vandenyje. Po to ant dėmių užpilkite šilto glicerino ir išskalbkite šiltame vandenyje, jei reikia, naudodami ūkinį muilą. Juodos kavos dėmes visų pirma reikia skalbti drungname muiluotame vandenyje. Ant ataušusios kavos dėmės užberkite žiupsnį druskos, tada ištepkite glicerinu ir kiaušinio tryniu. Po pusvalandžio visa tai reikia išskalauti visų pirma šaltame, po to drungname vandenyje. Kavos dėmes galima lengvai išimti spalvas tausojančiu balikliu, skirtu spalvotiems audiniams arba druska nuo dėmių, skirta baltiems audiniams, pataria valymo ekspertai.

Reta šventė apsieina be šokolado, tad nenuostabu, kad juo neretai ištepama ir staltiesė. Tokiu atveju visų pirma reikia atsargiai nukrapštyti šokolado likučius peiliu. Po to ištepkite likusią dėmę glicerino ir vieno kiaušinio trynio mišiniu – palikite šį mišinį įsigerti į rudą dėmę. Po to išskalaukite šaltu vandeniu, o tada išskalbkite staltiesę šiltame muiluotame vandenyje. Šokolado dėmės turėtų būti išnykusios.

O štai išsipylusių riebalų dėmes nelengva išimti iš bet kokios spalvos staltiesės. Dažnai užtenka skalbimo priemonės ar šilto muiluoto vandens, tačiau ne visada. Kartais tenka ieškoti stipresnių priemonių. Turėkite omenyje, kad riebalų dėmes daug geriau skalbti naudojant skystą skalbimo priemonę, o ne skalbimo miltelius.

Sena gera priemonė yra bulvių krakmolas, kurio reikia užberti ant riebalų dėmės ir patrinti ją šepetėliu. Jei dėmė vis dar matosi, padės vandenyje ištirpinta soda ir skalbimas muilu, taip pat skalbimas kiek įmanoma karštesniame vandenyje. Kaip alternatyvą galima naudoti ir etanolį bei spiritą. Riebalų dėmės išnyks taip pat greit, kaip atsirado, jei jas išpurkšite aerozoliu, kurio sudėtyje yra vaitspirito. Po to staltiesę reikėtų išskalbti su skysta skalbimo priemone.

Kad ir kokias dėmes skalbtumėte, skalbyklėje nustatykite švelniausią režimą, o geriausia – skalbkite rankomis. Jei vis dėlto skalbsite skalbyklėje, staltiesę reikėtų įdėti į specialų skalbinių maišelį, kad audinio nesugadintų kiti drabužiai, pavyzdžiui, su užtrauktuku.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis