Kaip skalbti ir lyginti megztus bei nertus namų aksesuarus

Megzti ir nerti drabužiai bei namų aksesuarai nėra visai tas pats, kas medvilniniai marškinėliai, kuriuos dažniausiai nė nesusimąstydami skalbiame automatiniu režimu. Jei skalbsite netinkamos temperatūros vandenyje arba nustatysite netinkamą skalbyklės režimą, rankdarbius gali tekti išmesti. Pateikiame liaudiškas priemones, kaip reikia teisingai skalbti šiuos gaminius.

Megztus ir nertus drabužius ar kitus rankdarbius galima skalbti naudojant vilnai skalbti skirtą priemonę, bet galima taikyti ir senesnį metodą. Sutarkuokite skalbimo muilą, kurio pH yra neutralus (nei šarminis, nei rūgštinis), prikaistuvyje užpilkite tarkius karštu vandeniu, uždėkite prikaistuvį ant nedidelės ugnies ir nuolat maišydami kaitinkite, kol muilas ištirps. Į šias putas įmerkite nėrinius ar mezginius ir juos pamaigykite. Natūralų šilką skalbkite taip pat, nes jo ir vilnos savybės labai panašios.

Geriausia nėrinius ir mezginius skalbti rankomis, o jei skalbiate skalbyklėje, nustatykite patį švelniausią režimą, skirtą ploniems audiniams ir vilnai. Mezginius ir nėrinius galite užmerkti šiltame muiluotame vandenyje, o po skalbimo juos išskalaukite vėsiame vandenyje, kad jie nesusitrauktų. Jei vis dėlto skalbiate skalbyklėje, nustatykite patį švelniausią režimą ir skalbkite rankdarbius kartu su jautriais, plonais audiniais, jokiu būdu ne su šiurkščiais rankšluosčiais, džinsais ir pan.

Net jei su laiku nertas ar megztas rankdarbis išsitampė ir nebeatrodo taip pat gražiai kaip anksčiau, nesijaudinkite. Galima jį kelioms valandoms įmerkti į vandenį su actu, o po to išskalauti.

Rankdarbių lyginimas

Kalbant apie megztų ar nertų rankdarbių lyginimą, svarbiausias dalykas yra atsargumas. Jokiais būdais negalima jų lyginti sausų, karštu lygintuvu, nereikėtų ir lyginti per šlapią audinio skiautę. Geriausia megztus ir nertus gaminius lyginti nustačius stipriausią garų režimą, audinį vos liečiant, po to vėl pakartoti. Negalima stipriai spausti lygintuvo prie mezginio ar nėrinio, nes galite jį suplėšyti ir ištampyti.

Jei namuose turite nertų ar megztų servetėlių ar kitų puošmenų, kurios gražiau atrodo, kai yra kietos ir standžios, jas galima po skalbimo įmerkti į vandens ir bulvių krakmolo tirpalą ir šiame tirpale gaminį išmirkyti. Po kelių minučių nėrinys ar mezginys bus reikiamai sustangrėjęs, tad jį galima ištraukti ir išdžiovinti ištiestą, po to atsargiai išlyginti. Turėkite omenyje, kad nuo bulvių krakmolo lieka baltos dėmės, tad šis būdas tinka tik šviesiems mezginiams ar nėriniams. Taip pat galite paieškoti ir specialių purškiamų standiklių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis