Citrina iš kauliuko: sėjimas, formavimas, tręšimas, kova su kenkėjais

Suvalgę citriną, mandariną arba apelsiną, jų kauliukus mes paprastai nesusimąstydami išmetame. Mažai kas žino, kad tinkamai prižiūrint, iš jų galima užauginti medžius, kurie ne tik prisitaikys prie gyvenimo viduje, bet ir ves vaisius.

Sėja

Rinkitės tik pačius stambiausius kauliukus – smulkūs netinka. Nelaikykite jų ilgai: iškart sėkite į atskirus 100 g vazonėlius (būtinai su drenažo anga). Geriau pasėkite ne du-tris, o iškart kelias dešimtis augalų, kad paskui galėtumėte atsirinkti geriausius.

Sėklas įkaskite 1–2 cm gylyje. Galima jas apdoroti stimuliatoriumi. Nakčiai galima pamerkti jas į silpną (ne tamsesnį už šviesų alų) natrio humato tirpalą – tai teigiamai veikia būsimų sėjinukų adaptaciją prie sudėtingų sąlygų.

Praėjus 3–5 mėnesiams atrinkite silpnus sėjinukus, o likusius atsargiai, palikdami žemės grumstą, perkelkite į didesnį vazonėlį, pridėdami biohumusą – jis pagreitins augalo vystymąsi. Vėliau apytikriai kartą per pusę metų atrinkite neperspektyvius ir prie kambario sąlygų neprisitaikančius medelius.

Iš tų sodinukų, kurie yra linkę nusimesti lapus, kurių ilgi ištįsę ūgliai ir labai dideli atstumai tarp pumpurų, palyginus su kitais tokios pat rūšies augalais, kurie ant stiebo ir šakų turi daug ilgų spyglių, nelaukite greito derliaus. Greitai vaisius veda kresni medeliai su tankia lapija, trumpais spygliais arba visai be jų, retai nusimetantys lapus.

Formavimas

Dabar apie svarbiausią dalyką – apie teisingą sėjinuko formavimą. Svarbu neleisti, kad jis vystytųsi į vieną stiebą, kaip meškerė. Stenkitės jau pirmais gyvenimo metais paskatinti šoninį šakojimąsi. Tai nesunku: nagu prignybkite švelnią ūglio viršūnę antrosios augimo bangos metu (citrusiniai medžiai auga ne nuolatos, o laikotarpiais arba „bangomis“: 4–5 kartus per metus su 1–3 mėnesių pertrauka). Per kiekvieną augimo bangą stenkitės pažadinti ne vienintelį viršutinį, bet iškart du-tris pumpurus.

Jei nubunda tik viršūnė, iškart ją nugnybkite nagu arba pincetu – tada ims augti keli ūgliai. Juos taip pat reikia stebėti, neleisti nevaldomai augti ir tįsti: kai tik pasirodys du-trys lapeliai, vėl nugnybkite viršūnę, kad pristabdytumėte šakos augimą. Nuolat laikykitės šio principo, stenkitės suteikti medeliui krūmo išvaizdą, venkite vienašališko vystymosi. Vazonėlį retkarčiais vis po truputį pasukite.

Neleiskite lapijoje pasirodyti vertikaliai augančioms šakelėms. Kol jos neprarado lankstumo, nulenkite jas į šoną – horizontaliai arba net truputį į apačią, pririšdami prie stiebo. Stebėkite, kad lapija nesutankėtų, neleiskite šakoms augti jos viduje. Kad medelis kuo greičiau vestų vaisius, stiebą ar vieną-dvi pagrindines šakas suveržkite viela, šiek tiek įspaudę ją į žievę. Šioje vietoje susidarys antplūdis, ir medelis ims sintetinti hormonus, atsakingus už vaisių pumpurų auginimą. Praėjus pusmečiui, jei nenorite, kad šaka nudžiūtų, vielutę atsargiai nuimkite.

Tręšimas

Tam, kad citrusiniai vaismedžiai žydėtų ir vestų vaisius, jiems reikia daug maistinių medžiagų, o žemės vazone šimtą kartų mažiau, nei tas žemės plotas, kurį šio medžio šaknys gali apimti atvirame grunte. Todėl sodinimui netinka bet kokia žemė, reikia per tankų sietelį persijoto žemių mišinio, kurį lygiomis dalimis sudaro visiškai perpuvę lapai (galima surinkti parke arba miške po senais klevais arba liepomis), velėnos žemė ir kompostas su humusu. Jei naudojate tiesiog purią sodo ar daržo žemę, būtinai praturtinkite ją humusu. Net reguliariai persodinant, maistinių medžiagų šviežioje dirvoje užtenka tik 3 mėnesiams, o citrusiniams vaismedžiams visavertės mitybos reikia nuo vasario iki rugsėjo. Todėl svarbu kiekvieną dekadą patręšti augalus maistiniu tirpalu, kuriame būtų visi mikro- ir makroelementai. Geriau naudoti skystas trąšas buteliuose.

Skiesti jas reikia taip, kaip rekomenduojama kambariniams augalams – padidinus koncentraciją, galima sudeginti šaknis. Tobuliausia ne tik tręšti mineralinėmis trąšomis, bet pakaitomis ir kas savaitę laistyti vandeniniu arklių ar karvių mėšlo tirpalu arba dilgėlių ir šalpusnių tirpalu (santykis su vandeniu 1:10).

Kova su kenkėjais

Niekas taip nestabdo citrusinių vaismedžių augimo, kaip kenkėjų antplūdis – tai gali būti voratinklinės erkutės, netikrieji skydamariai, amarai. Medeliai juos traukia tarsi magnetas.

Primygtinai rekomenduojame reguliariai, du kartus per mėnesį profilaktiškai plauti lapelius vonioje stipria dušo srove, o vasarą dar ir išnešti į lauką ir apipurkšti insekticidais.

Kol augalai nedideli, veiksmingiau, paprasčiau ir saugiau jūsų pačių sveikatai ne purkšti medelius, bet apvertus vazoną minutei pamerkti jų lapiją į kibirą su insekticido tirpalu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis