Obuolių sidro actas: kaip juo valyti skirtingas namų erdves?

Obuolių sidro actas – universali, natūrali bei antibakterinėmis savybėmis pasižyminti medžiaga, kurios panaudojimo būdų yra begalė. Šis actas gali būti naudojamas imunitetui stiprinti, įvairioms grožio procedūroms bei namų valymui. Pristatome kelis obuolių sidro acto panaudojimo būdus, kuriuos pasitelkus galima valyti skirtingas namų erdves be cheminių valiklių pagalbos.

Virtuvė. Valiklį su antibakterinėmis savybėmis, kuris tiks visos virtuvės valymui: virtuvės spintelių paviršiui, dujinės viryklės paviršiui, mikrobangų krosnelei ir t.t., pasigaminti yra labai paprasta, pakanka sumaišyti obuolių actą su vandeniu (santykiu 1:1). Kadangi actas yra atskiedžiamas vandeniu, jame esanti rūgštis yra neutralizuojama tiek, kad patampa saugi ir nekenksminga įvairiems paviršiams.

Kitas obuolių acto panaudojimo būdas užsiimant švarinimo darbais virtuvėje – truputi acto galima įpilti į indaplovę, paprastai pakanka į ją įpilti vieną ketvirtadalį puodelio acto. Jis padeda išvalyti arbatos paliktas dėmes puodeliuose, kieto vandens žymes vyno taurėse ir t.t. Obuolių actu taip pat tinką valyti pačią indaplovę, jis ne tik valo, bet ir panaikiną blogą kvapą.

Stalo sidabro atnaujinimui galima pasidaryti acto ir sodos mišinį, kuriame reikia valandą palaikyti įrankius, tada juos nuplauti šaltu vandeniu ir gerai nuvalyti šluoste.

Vonia. Obuolių sidro actas tinka kovai su ant vonios atsiradusiu pelėsiu. Tereikia actą atskiesti vandeniu ir šiuo mišiniu valyti vietas, kuriose yra atsiradęs pelėsis. Jei pelėsis atsirado ant dušo užuolaidėlių, jas galima išplauti skalbimo mašina, į ją įpylus obuolių acto. Actu tai pat galima valyti pačią skalbyklę: reikia du puodelius acto įpilti į ją ir paleisti pasirinktą skalbimo režimą be skalbinių.

Obuolių acto bei sodos kombinacija gali pasitarnauti atkemšant užsikimšusį praustuvo vamzdį: pirma reikia supilti pusę puodelio sodos, tada puodelį acto ir puodelį karšto vandens. Po penkiolikos minučių įvyksta cheminė reakciją. Reakcijai įvykus, reikia paleisi šilto vandens srovę ir viską nuplauti.

Svetainė. Obuolių actas – itin gera medžiaga dėmių išėmimui. Šia priemone galima valyti įvairiausias dėmes svetainės erdvėje. Dėmes nuo kilimo galima šalinti mišiniu padarytu iš acto ir kelių šaukštelių druskos. Šiuo mišiniu reikia gerai patrinti dėmę, o druskos likučius susiurbti siurbliu. Ant medinių baldų išsipylusiam vaškui valyti puikiai tinka anksčiau minėtas 1:1 acto ir vandens mišinys. Jeigu ant kavos staliuko yra puodelių ar taurių paliktų vandens žymių, jas taip pat galima pašalinti pastaruoju mišiniu.

Mediniams baldams spindesio suteikti galima pasitelkus: ketvirtadalį puodelio obuolių acto, du šaukštelius alyvuogių aliejaus ir du puodelius vandens. Šiuo mišiniu sudrėkinus dulkių šluostę, ja reikia nuvalyti medinių baldų paviršių, taip jiems suteikiant naujai atrodančio spindesio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis