Kiemo ugniakurai: idėjos tiems, kuriems nepakanka žvakių liepsnos

Ilsintis sodo terasoje gera mėgautis žvakių liepsna, bet kartais to maža. Ugniakuras gali būti puiki išeitis tiems, kurie nori kad ir kas vakarą grožėtis atvira liepsna. Tik svarbu, kokį išsirinkti ir kur jį įsirengti.

Karštasis stalas

Taisyklinga ugniakuro konstrukcija gali būti sumontuota poilsio zonos centre, aplink ją patogu sustatyti krėslus. Kadangi yra paliekamos plačios šoninės atbrailos, ant jų galima susidėti gėrimus, maistą. Taip ugniakuras tarnauja ir kaip stalas, ne tik kaip didelis šilumos ir jaukumo akcentas.

Vida Press

Ugnis sienoje

Kartais tenka ilgai pasukti galvas, kaip nenuobodžiai ir praktiškai išnaudoti visus turimo sklypo kampus ar netgi tvoras! Štai puikus sprendimas – sienoje įrengtas lauko židinys, greta kurio iš abiejų pusių palikta vieta malkoms sudėti. Tokia ugniakuro konstrukcija puikiai tinka tais atvejais, kai norisi šiek tiek paslėpti poilsio zoną nuo kaimynų žvilgsnių, suteikti jai daugiau privatumo. Surūdijusio metalo apdaila – šiuo metu itin madinga, o šis sendinimo efektas gražiai kontrastuoja su moderniomis statinio formomis. Jaukumo šiai sienai suteikia ritmiška malkų faktūra.

Vida Press

Ant suoliuko

Vertinantiems praktiškumą žmonėms patiks ugniakuras su „uodega“ – šalia sumontuotu suoleliu-stalu, ant kurio galima ir prisėsti, ir išdėlioti ruošiamą kepti maistą. Po suoliuku galima sukrauti malkas ugniakurui kūrenti. Tokiam šilumos šaltiniui jau iš anksto turite numatyti vietą, nes jo negalėsite lengvai pernešti.

Vida Press

Centrinė kompozicija

Jaukaus kiemo akcentas, išduodantis šeimininkų svetingumą ir pomėgį bendrauti, – iš akmenų ar plytų sumūrytas ratas, kurio viduryje įkurdintas improvizuotas laužas, primenantis iškylas gamtoje su gitara. Gali būti ir šiuolaikiškas tokios pačios koncepcijos ugniakuro variantas – vietoj akmeninio suoliuko įrengta paminkštinta sėdimoji konstrukcija su pagalvėmis. Po jomis – puiki vieta malkoms, kad netektų toli eiti, jei norisi daugiau šviesos ir šilumos.

Vida Press

3 klausimai, į kuriuos reikia atsakyti prieš įsigyjant sodo ugniakurą

x Stacionarus ar mobilus? Tai priklauso nuo jūsų poreikių. Jei sode projektuojate atskirą terasą su patogiais baldais, išvaizdus ugniakuras gali būti puikus jos akcentas. O jei turite kieme net keletą mėgstamų poilsio kampelių, patogiau bus nešiojamas ugniakuras – tuomet romantišku laužu galėsite mėgautis ten, kur norėsite.

Vida Press

X Kokias medžiagas rinktis? Nuo jų priklauso ne tik kaina, bet ir sodo įvaizdis. Jei norite išskirtinumo, ieškote išraiškingo akcento, galite rinktis natūralaus akmens, sendinto metalo ar nerūdijančio plieno lauko židinio konstrukciją. Jei jums svarbiau romantiškas ugnies vaizdas vakarais, rinkitės paprastesnių medžiagų – betono, metalo ugniakurą. Toks sutemus tarnaus pagal paskirtį, o dieną nekris į akis.

X Ar naudosite maistui ruošti? Nuo to priklauso ne tik ugniakuro konstrukcija, bet ir medžiaga. Rinkitės tokį, kuris gerai palaiko šilumą, pavyzdžiui, metalą, taip pat svarbu, kad būtų gera trauka, kitaip žarijos nerusens.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis