19 dažnai naudojamų daiktų namuose, kurie turi galiojimo laiką

Niekada nepamirštame patikrinti pieno galiojimo datos, kuo puikiausiai žinome, kiek laiko galime saugiai naudoti grožio priemones. Deja, retai kada atkreipiame dėmesį į namuose mus supančius objektus, o juk neretai jų namuose turėtų nelikti anksčiau, nei manome.

Miegamasis


Pagalvės (2-3 m)


Laikui bėgant visų rūšių pagalvės tampa dulkių erkučių namais ir dėl neišvengiamo deformavimosi ima kelti kaklo skausmus.


Šliurės (6 mėn.)


Namams skirta avalynė – tobula aplinka grybelinei infekcijai plisti. Taigi šliures rekomenduojama skalbti ar tinkamai valyti kuo dažniau.


Shutterstock

Vonia


Kempinė (2 sav.) ir vonios plaušinė (6 mėn.)

Kempinėse ir duše naudojamose plaušinėse ima daugintis grybelis ir pelėsis. Natūralios ir sintetinės dušo plaušinės gali būti dezinfekuojamos verdančiame vandenyje – taip sunaikinamos visos galimai susikaupusios bakterijos.

Rankšluostis (1-3 m.)

Drėgni rankšluosčiai – tobula aplinka bakterijoms klestėti. Net ir nuolat juos skalbiant problema nėra išsprendžiama galutinai.

Dantų šepetėlis (3 mėn.)

Savaime suprantama, šį higienos įrankį būtina keisti, jei jo šereliai praranda pradinį pavidalą. Vis tik būtina naują šepetėlį įsigyti ir tais atvejais, jei buvo užpuolusios peršalimo ligos ar gripas. Kitaip rizikuojate ir vėl susirgti.

Vandenilio peroksidas (2 mėn.)

Atidarius buteliuką vandenilio peroksidas po dviejų mėnesių pavirsta paprastu vandeniu. Neatidarytas vandenilio peroksido buteliukas gali būti laikomas ilgiausiai metus.

Plaukų šepetys (1 m.)

Plaukams šukuoti skirti šepečiai turėtų būti valomi bent kartą per savaitę, o kartą per metus – keičiami. Jei jūsų plaukų šepetys pagamintas iš natūralių šerių, jį būtina keisti kas 7-10 mėn.

Kvepalai (1-3 m.)

Kvepalų ir tualetinio vandens, kurių sudėtyje yra eterinių aliejų, galiojimo laikas – 3 metai, jei jie laikomi uždaryti. Atidaryti kvepalų buteliukai gali būti saugomi ne ilgiau 2 m.


Shutterstock

Vaikų kambarys


Čiulptukas (2-5 sav.)

Iš latekso gaminami čiulptukai būtinai turi būti keičiami, nepriklausomai nuo to, kaip jie atrodo ir kiek buvo naudoti. Ant latekso ganėtinai greitai atsiranda įtrūkimų, kuriuose gali daugintis bakterijos.

Automobilinė vaiko kėdutė (6-10 m.)

Laikui bėgant plastikas ir porolonas nusidėvi, kėdutė praranda pradinį pavidalą ir nebeapsaugo vaiko. Visada geriau vaikui pirkti naują automobilinę kėdutę nei žvalgytis dėvėtos.


Shutterstock


Spinta


Liemenėlė (1-2 m.)

Jei liemenėlės forma ar elastingumas pasikeitė, ji tapo per maža ar per didelė, o galbūt tiesiog nepatogi, laikas su ja atsisveikinti be jokios širdies graužaties.

Bėgimo batai (1 m.)

Po įveiktų 400-500 kilometrų bėgimui skirtuose sportbačiuose esančios kojų apsaugos ima dilti, o tai reiškia, kad sąnariams tenka didesnė apkrova.


Shutterstock


Virtuvė


Prieskoniai (1-3 m.)

Laikui bėgant prieskoniai praranda skonį ir kvapą. Malti prieskoniai gali būti laikomi ne ilgiau nei 6 mėnesius.

Miltai (6-12 mėn.)

Pirmos rūšies miltai gali būti laikomi 6 mėn., aukščiausios rūšies miltai – ne ilgiau nei metus.

Sandėliukas

Gesintuvas (15 m.)

Jei pastebėjote, kad ant gesintuvo atsirado pažeidimų, kuo greičiau kreipkitės į specialistus.

Prailgintuvas (1-2 m.)

Bet kuris prailgintuvas pasižymi tam tikru galingumu. Jei jis viršijamas, prailgintuvas sugenda ir gali sukelti rimtų problemų.

Dezinfekcinės priemonės (3 mėn.)

Po trijų mėnesių šios rūšies priemonės tampa mažiau efektyvios.

Priemonės nuo uodų (2 m.)

Po poros mėtų purškalai nuo uodų nebeapsaugos jūsų nuo šių įkyrių svečių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis