Praktiniai patarimai, kurie padės teisingai prižiūrėti čiužinio higieną

Patogus ir švarus čiužinys – apie tokį svajoja kiekvienas grįžęs namo po sunkios darbo dienos. Deja, laikui bėgant čiužinys apsineša bakterijomis, neišvengiamai susigeria prakaitas, kaupiasi erkutės. Ką daryti, kad jis atgautų savo ankstesnį šviežumą ir švarumą? O gal geriau nesukti galvos ir įsigyti naują čiužinį?

Praktiniais patarimais bei rekomendacijomis apie higieną lovoje dalijasi Napsie čiužinių projekto vadovė Simona Jonaitytė.

Kodėl būtina valyti čiužinį?

Jei čiužinys turi skalbiamą užvalkalą, o jo pagrindas pagamintas iš medžiagų, kurios yra atsparios bakterijų ir dulkių kaupimuisi, tuomet čiužinio nereikia dezinfekuoti ar specialiai valyti. Tokiu atveju rekomenduojama čiužinį reguliariai vėdinti. Jei čiužinys yra senesnis nei aštuoneri ar daugiau metų, tuomet rekomenduotina čiužinį keisti, mat jis praranda savo savybes – yra mažiau atsparus bakterijų kaupimuisi, valymas jau gali nebepadėti.

Ar verta investuoti į seno čiužinio valymą, o gal net pigiau pirkti naują?

Žinoma, geriau pirkti naują. Patiems valyti pagal naujas technologijas pagamintų čiužinių nerekomenduotina, taigi tektų ieškoti įmonių atliekančių tokią paslaugą, o tai jau gali brangiai kainuoti. Šiuolaikiniai kokybiški čiužiniai yra apsaugoti nuo dulkių erkučių, grybelio ir bakterijų, užtikrina tinkamą oro cirkuliaciją ir garantuoja higienišką miego aplinką. Todėl geriau investuoti į naują čiužinį ir būti užtikrintiems savo miego kokybe.

Kokias bakterijas metų bėgyje kaupia čiužinys? Kaip dažnai rekomenduojama jį valyti?

Senas ar netinkamai prižiūrimas čiužinys metų bėgyje gali pradėti kaupti bakterijas, dulkių erkutes, grybelius ir pelėsį. Erkutės yra 0,2–0,3 mm dydžio voriukus primenantys mikroorganizmai, dažniausiai gyvenantys čiužiniuose, pagalvėse, antklodėse, taip pat kilimuose, sofose ir kituose tekstilės gaminiuose.

Čiužiniuose dažniausiai knibždėte knibžda erkučių. Kodėl?

Erkutėms patinka drėgmė, o mums miegant išsiskiria skysčių (prakaito), kurie susigeria į čiužinius ar pagalves, ir taip sukuria idealią terpę šiems mikroorganizmams. Be to, jie maitinasi žmogaus epidermiu, taigi daug maisto ir tinkamos gyvenimo sąlygos leidžia erkutėms greitai daugintis, įsikurti giliai čiužiniuose ir pagalvėse, kur jų nepasiekia joks dulkių siurblys.

Čiužiniuose besikaupiančios bakterijos dažniausiai yra tos, kurios aptinkamos žmogaus organizme: Stafilokokas (Staphylococcus aureus), Streptokokas, Norovirusas ir kt.

Kokiais būdais galima išvalyti čiužinį ir jame susikaupusias bakterijas?

Rinkitės čiužinius, kurie apsaugoti nuo bakterijų, dulkių erkučių, pelėsio ar grybelio. Papildomai apsisaugoti galite naudodami hipoalerginį čiužinio užvalkalą, kurį skalbdami reguliariai palaikysite čiužinio higieną. Čiužinį taip pat patartina vėdinti.

Kaip atrodo čiužinio vėdinimas? Kas kiek laiko reikėtų jį vėdinti?

Vėdinti čiužinį reikia nuo jo nuėmus visą patalynę ir atidarius langus miegamajame. Norint dar geresnio išvėdinimo galima čiužinį išimti iš lovos ir pastatyti prie sienos vertikaliai. Vėdinti užtenka kas porą mėnesių bent pusę dienos.

Ar įmanoma kokybiškai išnaikinti bakterijas karštu lygintuvu?

Karštu lygintuvu čiužinių lyginti negalima, nes karštas lygintuvas ar karštas garas gali pažeisti medžiagas, iš kurio yra gaminami čiužiniai.

Kas gali atsitikti, jei čiužinys neprižiūrimas ar laikomas netinkamomis sąlygomis?

Gali pradėti kauptis dulkių erkutės, atsirasti grybelis ar pelėsis.

Kokias ypatybes turintys čiužiniai saugo nuo naminių erkių, bakterijų ir įvairių grybelių atsiradimo?

Skirtingi čiužinių gamintojai gali turėti skirtingus parametrus, bet svarbiausia yra nuimamas, skalbiamas užvalkalas bei geras pralaidumas orui. Užvalkalai dažnai būna impregnuoti medžiagomis, kurios apsaugo nuo bakterijų kvapų ir dulkių erkučių. Tokios medžiagos yra „CleanEffect“, alavijų ekstraktas, žaliosios arbatos ekstraktas, levandų ekstraktas, sidabro poveikiu patentuota apsauga ir pan.

Taip pat padeda technologijos, kurios užtikrina gerą čiužinio pralaidumą orui ir apsaugo nuo drėgmės kaupimosi. Tai reagavimas į karštį ir greitesnis drėgmės išgarinimas. Be to, padeda vandeniui nepralaidžios medžiagos. Naujausia technologija yra „Octaspring“, kur suderintos skirtingų technologijų savybės: metalinių spyruoklių lankstumas, šoklumas bei putų poliuretano atrama. Dėl specialaus dizaino oras gali lengvai cirkuliuoti ir pasišalinti iš čiužinio. Miego paviršius tampa akivaizdžiai vėsesnis, viduje nesikaupia drėgmė ir nesudaroma palanki aplinka kauptis bakterijoms ar kitiems kenkėjams.

Užsakymo nr.: PT_75616481

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis