Šaldytuvas, kuris taupo pinigus ir padeda maitintis sveikiau? Tereikia žinoti šias 5 gudrybes!

Vienas iš svarbiausių namų objektų – tai mūsų šaldytuvas! O ar gali būti kitaip? Juk praktiškai visas maistas, kurį parsinešame namo, tam tikrą laiko dalį pabuvoja šaldytuve ir čia jau negalioja taisyklė ką pasidėjau, tą išsiimsiu, nes patys geriausi produktai, deja, išsilaiko švieži trumpiausiai.

Tikrai pažįstu žmonių, kurie sugeba gyventi be šaldytuvo ir valgo tik tai, ką šviežiai parsineša ir paruošia. Tai labai įkvepia, bet, pripažinkime, toks pasišventimas – ne mums visiems.

Tačiau yra dalykų, kuriuos kiekvienas galime padaryti jau dabar ir netrukus pastebėsime, kad:
- maitinamės sveikiau,
- išmetame lauk mažiau maisto, taigi su tuo pačiu maisto kiekiu galime išsimaitinti ilgiau ir
- sutaupome savo pinigų.

Tam skirta didelio praktika 5S šaldytuve – šiandien noriu su Jumis ja pasidalinti ir kviečiu tuoj pat išbandyti.

Taigi pradedam!


5S šaldytuve. PRIEŠ.

(1S) Surūšiuokite maisto produktus.

Atsidarykite šaldytuvą ir viską iš jo išimkite lauk – pradedant daržovėmis, baigiant šaldytais produktais kameroje, vaistais, kremais ir visais kitais turtais, kuriuos ten laikote. O tada jau surūšiuokite – kas dar tinkama vartojimui, o kas jau – nebe.

Ką mėgstate, o ko jau galbūt nebe? Ką norite suvalgyti, o kažko galbūt geriau nereikia..? Ką norite, kad valgytų Jūsų vaikai, o ko geriau sumažinti?

Daug klausimų, į kuriuos patariu rasti atsakymą, tačiau svarbiausia – išrūšiuokite visus maisto produktus pagal kriterijų naudinga / nenaudinga. Tai kas Jums atrodo nenaudinga, pašalinkite lauk iš šaldytuvo ir išbraukite šiuos produktus iš pirkinių sąrašo.

Pasibaigusio galiojimo ir netinkami vartojimui produktai iškeliauja, o kiekvienas tų produktų, kuriuos dar valgysime, turi atrasti savo laikymo vietą.

(2S) Suraskite kiekvienam maisto produktui vietą.

Čia, prašau, būkite dėmesingos.

Juk nuolat varstome šaldytuvo duris ieškodami kažko užkrimsti, tą patį daro ir vaikai ir daug negalvodami čiumpa tai, kas stovi prieš akis. O kaip maisto produktus dedame į šaldytuvą, dažnai lemia mūsų įpročiai ir tiesiog negalvojimas, pvz. buteliukai su kečupu, aliejais ir kt. kažkodėl statomi durelėse. Daržoves mėgstame sukišti į šaldytuvo stalčius – kodėl? Uogienę dėliojame lentynose, o visa kita – kaip papuolė.

Klausimas, kuris man ilgai nedavė ramybės, kodėl geriausiai matomas ir patogiausias šaldytuvo vietas, tokias kaip durelės ir lentynos akių lygyje, išnaudojame menkaverčiams produktams sudėti? Juk atsidarę šaldytuvą kiekvieną kartą matome pirmiausiai juos, o ne sveiką naudingą maistą.

Pasižiūrėkite į savo šaldytuvo turinį ir trumpo galiojimo produktus sudėkite taip, kad gerai matytumėte. Tas pats galioja ir maistui, kurio norėtumėte suvartoti daugiau!

Panaudokite prekybininkų triuką, jie žino, kaip parduoti – ne veltui tam tikras prekes dėlioja akių lygyje. Statistika patvirtina: šių prekių nuperkama daugiausiai. Pritaikykite tai maistui savo šaldytuve.


5S šaldytuve. PO.

Tegul šaldytuvo durelėse ir matomiausiose lentynose atsiduria daržovės, pienas, kiaušiniai ir viskas, ko linkite sau suvartoti daugiau.

Nerekomenduoju į šaldytuvo stalčius dėti daržovių, nes taip jas paslepiate ir galite tiesiog pamiršti.

Į šaldytuvo dugną grūskite majonezus, padažus, aliejus, uogienes ir viską, ką norėtumėte apriboti.

Nesijaudinkite, jeigu Jums prireiks aliejaus ar uogienės, jūs tikrai prisiminsite, kur jį padėjote. Kita vertus, apie užkištą brokolį arba cukiniją galite neprisiminti.

(3S) Sutvarkykite. Išvalome ir išblizginame savo šaldytuvą, tada sudedame visus produktus pagal prieš tai minėtus kriterijus.

(4S) Sukurkite sistemą, sukurkite naują įprotį. Užrašai ant dėžučių, stalčių, galbūt netgi lentynų leis produktus nuolat grąžinti į tas pačias jūsų jau nustatytas vietas.

(5S) Stebėkite. Stebėkite, kad Jūsų sukurta tvarka nedegraduotų. Taip pat ant šaldytuvo pakabinkite pirkinių sąrašą ir venkite atsitiktinių priklydėlių. Kiekvieną šeimos narį informuokite, kad paėmę paskutinį vienetą, įrašytų į sąrašą ir vėliau pirkite tik pagal sąrašą.

Neleiskime maksimoms šeimininkauti mūsų šaldytuvuose, imkime vadžias į savo rankas.

Taigi tiesiogine to žodžio prasme verčiame šaldytuvą aukštyn kojom. Nepatingėkite ir tikrai pajausite skirtumą. O apie tai kaip Jums sekasi ir, kokios problemos arba džiaugsmai lydi tvarkant šaldytuvo turinį, pasidalinkite komentaruose.

Šaltinis: www.menastvarkytis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis