Kokedama: samanos vietoj vazono

Kokedama – tai dar vienas būdas naujai, netikėtai ir originaliai įkomponuoti augalus šiuolaikinėje urbanistinėje erdvėje.

Vietoj vazono – samanos


Sudėtingą bonsų auginimo meną ne kiekvienas galime perprasti, bet jam šiek tiek artimas kokedamų komponavimas gerokai paprastesnis: kokedamai sukurti ir sėkmingai auginti nereikia tiek kantrybės bei išmanymo, o ir investicijų. Kokedamų tradicija nėra labai sena, o atsirado ji todėl, kad, pasak populiarios versijos, ne visi žmonės buvo pakankamai pasiturintys, kad galėtų įsigyti brangių indų ir augalų, būtinų norint grožėtis išpuoselėtais bonsais. Gera išeitimi iš blogos padėties tapo paprastesnė kambarinių gėlių auginimo technologija, gal todėl kokedama dar vadinama vargšų bonsu...


Šis žodis išvertus iš japonų kalbos reiškia augalą, pasodintą samanų rutulyje (koke – samanos, dama – rutulys). Japonų tradicija suvynioti augalo dekoratyviais lapais šaknis į samanas, o iš šių suformuoti rutulį išpopuliarėjo visame pasaulyje. Ir nesunku suprasti, kodėl. Kokedamoms nereikia vazonų, samanos interjere atrodo išskirtinai originaliai, o eksponuoti tokius įdomius dekoro elementus galima ir padėtus ant padėklo ar dekoratyvios lėkštės, ir pakabintus ant ryškios virvutės ar beveik nematomos vielutės – nelygu, koks sprendimas interjere atrodo efektingiausiai.


Paprastos taisyklės


Patiems sukomponuoti kokedamą nesudėtinga, nors Azijoje tai – visa mokymo sistema: kiekvienas meistras turi savų gudrybių, substrato sudėties ir naudojamos technologijos paslapčių. Vis dėlto skirtingai, nei auginant bonsus, čia negalioja tokios griežtos taisyklės.


X Substratas. Kokedamai prireiks durpių ir juodžemio. Kartais profesionalai pataria vietoj jo naudoti bonsams skirtą substratą, bet, jei rinksitės neįnoringus augalus, jis nebūtinas. Dar galima įberti po žiupsnelį smulkių medžio anglių ir perlito, šis kaupia vandenį. Reikėtų nepamažinti durpių: jos lengvesnės, o tai svarbu, jei kokedamą kabinsite.


X Augalai. Sodinkite jaunus, kompaktiškus ir neįnoringus augaliukus – jie lengviau prisitaiko naujoje vietoje. Itin dekoratyviai atrodo žoliniai miniatiūriniai augalai. Tinka paunksmę mėgstančios kambarinės gėlės, mat samanos nepakenčia tiesioginių saulės spindulių, tad kokedamą teks auginti saikingai šviesioje vietoje. Puikus pasirinkimas – maži paparčiukai, jie gerai auga samanų rutulyje (šis primena gimtuosius miškus). Atkreipkite dėmesį į davaliją, dar vadinamą „kiškio koja“, – paparčio stori gauruoti šakniastiebiai greit apsiveja samanas ir atrodo išties originaliai. Galima auginti ir fitonijas, gebenes, begonijas, netgi sukulentus – kai kurie jų gerai jaučiasi ne tik ant pietinės palangės.


X Samanos. Kokedamą reikia apvynioti samanomis – jos išsaugos drėgmę. Dažniausiai naudojami kiminai (Sphagnum) – tai durpinės samanos, neturinčios šaknų ir sukaupiančios dešimtis kartų daugiau vandens, nei sveria pačios. Sausų kiminų yra parduotuvėse, bet samanų galima prisirinkti ir miške, svarbiausia, kad jų spalva gražiai derėtų su augalo lapija. Didelių samanų „lopų“ labai lengva prisilupti nuo stambių akmenų (daug paprasčiau, nei plėšyti nuo žemės, nes nepatenka smėlio). Žinoma, samanos nėra ilgaamžės, retkarčiais jas teks keisti naujomis, o ir augalo šaknims augant gali tekti jų apvynioti daugiau.


X Dekoracijos. Rinkitės tai, kas gražiai dera interjere, nes kokedamos tikslas – ne sutaupyti neperkant vazono, o papuošti namus originalia kambarinių augalų kompozicija. Medvilnės siūlai, špagatas, dekoratyvios virvelės, spalvoti laidai, vielutės – svarbiausia, kad dekoracijos išryškintų augalo žavesį.



Kodėl nepabandžius?


1. Pagaminkite substratą. Sumaišykite dvi dalis durpių ir vieną dalį juodžemio, įberkite šiek tiek sausų kiminų. Substrato turi būti tiek, kad jame tilptų augalo šaknys, kita vertus, augalo ir samanų rutulio proporcijos turi atrodyti harmoningai. Į mišinį pamažu gerai maišydami pilkite vandenį, kad substratas būtų pakankamai drėgnas ir sukibtų.


2. Paruoškite augalą. Jis turi būti sveikas, stipriomis šaknimis. Jei jos per ilgos, galima šiek tiek patrumpinti. Seną substratą nuo šaknų reikia nupurtyti, jei būtina, nuplauti po vandens srove.


3. Įkomponuokite augalą. Augalo šaknis atsargiai apspauskite substratu iš visų pusių.


4. Suformuokite rutulį. Svarbu suspausti substratą į taisyklingą rutulį, kad kokedama gražiai atrodytų. Žemė neturėtų byrėti, o, jei ji per šlapia, vandens perteklių nuspauskite.


5. Apvyniokite samanomis. Rutulį apdėliokite drėgnais kiminais iš visų pusių, nepalikite nė menkiausio tarpelio.


6. Sutvirtinkite virvele ar viela. Kokedamą iš visų pusių apvyniokite virvele, skersai ją kryžiuodami, kad rutulys išlaikytų formą. Atminkite, kad džiūdamas substratas šiek tiek susitrauks. Apvynioję rutulį užriškite mazgą ir padarykite kilpą. Teliks rasti tinkamą vietą, įbesti kabliuką, įkomponuoti kokedamą ir ja džiaugtis, nepamirštant skirti šiek tiek dėmesio.


Išgyvenimo vadovas


Visiems augalams reikia šviesos, todėl kokedamą įkomponuokite šviesioje, bet tiesioginiams saulės spinduliams nepasiekiamoje vietoje. Genėkite augalo šakeles taip, kad kokedama atrodytų kompaktiškai ir estetiškai, retkarčiais atnaujinkite kiminus, kai jie nuskursta.


Jei samanos pašviesėjo, o rutulys palengvėjo, vadinasi, metas laistyti. Per laiką įgusite tai įvertinti. Kokedamą galima pamerkti vienai minutei į distiliuotą vandenį (kad nesikauptų kalkės, nes jų perteklius kenkia augalo šaknims, o ir samanos atrodo nedekoratyviai). Jei kompozicija pastatyta ant padėkliuko, vandens galima tiesiog užpilti. Rutulį reikėtų kasdien apipurkšti. Į vandenį galima įpilti skystų trąšų, tik jų koncentracija turėtų būti silpna.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis