Greitąją pagalbą situacijose, kai riebalai sunkiasi per indo viršų ir laša ant orkaitės dugno, suteiks druska. Užberkite jos ant orkaitės dugno ar kepimo skardos – ji sugers nemalonų kvapą ir neleis susidaryti sunkiai nuvalomoms degėsių dėmėms.

Foto: Vida Press

Kai orkaitė atvės, išimkite skardas, groteles ir nuvalykite riebalus popieriniu rankšluosčiu. Po to galima pereiti prie nuodugnaus valymo – orkaitės vidų kruopščiai išplaukite kempinėle ir šiltu muiluotu vandeniu. Kad nesubraižytumėte paviršiaus, rinkitės nelabai šiurkščią kempinėlę. Smarkiai prikepusius riebalus bus lengviau nuvalyti, jei prieš tai jie išmirks – pavyzdžiui, galite juos ištepti pasta iš sodos ir acto. Šia namine priemone ištrinkite nešvarią vietą ir kuriam laikui palikite veikti. Jei namuose kaip tik neturite acto, galite naudoti citrinų sultis arba vandenyje ištirpintus citrinos rūgšties miltelius. Net naudojant vieną sodą prikepusius degėsius nuvalyti bus lengviau.

Išplovę orkaitę kruopščiai ją nusausinkite ir išvalykite visus užsilikusius trupinius, nes kepant jie gali pridegti ir orkaitė vėl ims skleisti nemalonų kvapą. Su laiku maisto likučių patenka į orkaitės durelių tarpus – šiuos nešvarumus geriausia išvalyti dulkių siurbliu.

Išvalius orkaitę galima į ją įdėti perpjautą citriną ar apelsiną ir palikti per naktį – citrusiniai vaisiai veiksmingai sugers visus kvapus, įskaitant ir degėsių kvapą.

Foto: Shutterstock

Taip pat galima į karščiui atsparų indą įpilti vandens ir kelis šaukštus acto arba citrinų sulčių ir įdėti indą į karštą orkaitę. Po kelių minučių išsiskirs garai, kurie puikiai sugers visus kvapus ir netgi suminkštins prikepusį maistą.

Jei nėra laiko išvalyti orkaitę, nes tuoj turi ateiti svečiai, padės jau minėta druska. Užberkite jos ant orkaitės dugno ir palikite net kai orkaitė įjungta. Druska užklos riebalus ir jie neskleis dūmų, ji taip pat sugers nemalonų kvapą. Nepamirškite, kad svečiams išėjus druską vis vien reikia išvalyti ir orkaitę išplauti.