8 būdai, kaip nebrangiai įsirengti lauko erdvę

Ar jūsų terasai, balkonui ar vidiniam kiemui trūksta išskirtinumo, bet neturite noro (ar lėšų) atlikti rimtą remontą? Pateikiame aštuonis žingsnius, kaip be didelių investicijų suteikti lauko erdvei daugiau jaukumo ir unikalumo.

1. Rinkitės apvalų stalą

Jei ketinate įsigyti lauko baldų komplektą (stalą ir kėdes), rinkitės ne kvadratinį, bet apvalų arba ovalų stalą. Apvalų stalą lengviau pritaikyti erdvėje, prie jo lengviau pasodinti papildomą svečią – juk niekam nepatinka sėdėti ant kampo. Tačiau, jei tokių formų nemėgstate, alternatyva – stačiakampis stalas.


Shutterstock


2. Apželdinkite sienas

Soduose paprastai augalai sodinami žemėje, bet galima išnaudoti tvorų bei sienų teikiamas galimybes. Pavyzdžiui, galima pakabinti vazonus ant sienų arba pastatyti juos ant tvoros viršaus. Dar galima tvorą apželdinti vijokliais. Visi šie būdai ne tik padės papuošti lauko erdvę, bet ir suteiks daugiau privatumo – uždengs nuo smalsių kaimynų.


3. Ausiai malonūs garsai

Jei savo jaukioje lauko erdvėje girdite čiulbant paukščius ir dūzgiant bites – jums pasisekė. O jei natūralių gamtos garsų trūksta, sukurkite juos – juk įrodyta, kad jie palankiai veikia kūną ir protą. Čiurlenančio vandens garsas ne tik atpalaiduoja, bet ir padeda nustelbti transporto ūžesį ar kitus nepageidaujamus garsus. Galite įsigyti ar įsirengti nedidelį fontaną.


Jei nėra vietos fontanui arba jums nepatinka vandens garsas (pavyzdžiui, jį išgirdę iškart užsinorite į tualetą), lauko erdvėje galite pakabinti vėjo varpelius. Rinkitės tokius, kurie ir gražiai atrodo, ir maloniai skamba.


Shutterstock


4. Pakabinkite užuolaidas – jos suteikia privatumo, jaukumo ir išskirtinumo.

Užuolaidos veiksmingai išsklaido ryškius spindulius, taip pat suteikia terasai privatumo ir jaukumo. Jos taip pat patogesnės nei žaliuzės ar ritininės užuolaidos, nes prireikus jas lengvai galima atitraukti į vieną ar kitą pusę. Svarbu rinktis užuolaidas iš patvaraus, lauko sąlygoms pritaikyto audinio.


Taip pat nepamirškite prisiūti prie užuolaidų svarelių, kad vėjuotą dieną jos netrukdytų ilsėtis ar valgyti.

Dieninės užuolaidos suteikia mažiau privatumo, neapsaugo nuo saulės ir lietaus, bet suteikia jaukumo, nes sušvelnina griežtas konstrukcijų linijas, taip pat apsaugo nuo vabzdžių, suteikia lauko erdvei romantikos.


5. Papuoškite lauko erdvę lempučių girliandomis.

Lempučių girliandos gali neatpažįstamais pakeisti net nuobodžiausią erdvę. Tai gana nebrangus būdas suteikti savo terasai, balkonui ar vidiniam kiemeliui išskirtinumo, o gal net ir prabangos. Lempučių girliandų būna įvairių – ilgesnių ir trumpesnių, minimalistinių ar dekoruotų, baltų ar įvairiaspalvių.


Pavyzdžiui, labai įdomiai atrodo lempučių girlianda su gaubtais, atrodančiais kaip popieriniai žibintai. Žinoma, popieriniai žibintai nėra tinkamas pasirinkimas lauko erdvei, bet tokios girliandos dažniausiai gaminamos ne iš popieriaus, bet iš nailono, jų būna įvairių spalvų, margintų įvairiausiais raštais. Vis dėlto, jei norite, kad tokios girliandos tarnautų ilgiau, kabinkite jas dengtoje erdvėje.


Taip galima pakabinti vėliavėlių girliandą – ji suteiks puošnumo, padės sukurti šventinę atmosferą net ir be jokios progos.


6. Suteikite lauko erdvei išskirtinumo.

Pasitelkite kūrybinį mąstymą ir parodykite savo asmenybę įrengdami lauko erdvę. Aplinkos kūrimui galima naudoti ne vien gėles, augalus ir krūmus. Pavyzdžiui, galima tvorą apklijuoti spalvotais stiklo rutuliukais.


Dar vienas įdomus sprendimas – sukurti butelių medį: jei sode nudžiuvo medelis, neskubėkite jo išrauti – ant kiekvienos jo šakos (ar kelių) užmaukite po stiklinį butelį. Sakoma, kad buteliai sugauna naktį klaidžiojančias piktąsias dvasias. Gražiausiai atrodo mėlyno stiklo buteliai, bet tinka ir žalio bei kitokių spalvų. Taip pat galima sieną išpiešti norimais raštais arba motyvais arba apklijuoti sieną ar grindis per atostogas surinktais akmenukais, kriauklėmis ar kitais jums malonius prisiminimus keliančiais objektais.


Shutterstock


7. Nepalikite vien neutralių spalvų – išryškinkite jas raštais ir spalviniais akcentais

Terasų danga, grindinys, tvora ir namo eksterjero elementai paprastai būna neutralių spalvų, todėl jei jų neparyškinate įdomesniais raštais, tekstūromis ar ryškesnių spalvų elementais, jūsų lauko erdvė gali atrodyti nuobodokai.


Galite parinkti ryškesnį, įdomesniais raštais margintą kilimą ar takelį. Dar vienas išbandytas ir visuomet pasiteisinantis (bei finansiškai neskaudus) būdas pagyvinti erdvę – pagalvėlės: jos ne tik suteikia patogumo bei jaukumo sėdimai erdvei, bet džiugina akį spalvomis, raštais, tekstūra. Svarbu – rinkitės pagalvėles, kurių užvalkalas ir kamšalas pritaikyti lauko sąlygoms (jei neketinate pagalvėlių nuimti ar uždengti).


Shutterstock


8. Panaudokite tai, ką jau turite

Palėpėje, garaže ar rūsyje paieškokite nebenaudojamų baldų ar interjero detalių, kuriuos galima prikelti naujam gyvenimui lauke. Galima netgi pakeisti daikto funkciją – pavyzdžiui, didelę žvakidę panaudoti kaip stovą vazonui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis