Kuriantiems interjerą patiems: 10 dažniausiai pasitaikančių dizaino klaidų

Keli maži patobulinimai interjere gali padaryti stebuklus. Atskyrus teisingą nuo neteisingo, užgriozdintą ir chaotiška erdvę galima paversti tvarkinga, subalansuota, raminančia. Taigi, išsiaiškinkime, kas interjere leistina, o ko reikėtų vengti. Kaip tai paversti realybe, pataria dizainerė Justina Lazdauskaitė iš daniškų baldų salono „BoConcept“.

1. Nepersistenkite su baldų kiekiu

Kambarys iš kruopščiai suplanuoto ir apgalvoto labai greitai gali virsti baldų ir aksesuarų sandėliu. Baldai turi užpildyti erdvę ir sukurti vietą, kuri būtų ir estetiškai patraukli, ir funkcionali.
Kambaryje turi būti laisvos vietos, kad susidarytų judėjimo, tėkmės įspūdis. Jokiu būdu neužgriozdinkite jo nereikalingais baldais. Jei jaučiate, kad jūsų kambarys perkrautas, pabandykite išnešti vieną baldą ir pažiūrėkite, ar tai padeda.

BoConcept nuotr.

Kartais problema būna ne baldų kiekis, bet netinkamas jų išdėstymas. Jei pakeitus vieno ar kelių baldų vietą erdvė vis tiek atrodo perkrauta, tada apskritai išneškite tuos kelis baldus. Nustebsite, kaip tai pakeis bendrą vaizdą. Kai baldų per daug, kambarys atrodo ne tik mažesnis, bet jame ir sudėtingiau judėti. Šis patarimas itin svarbus, jei norite parduoti būstą, nes perkrautas kambarys atstumia potencialius pirkėjus.

2. Nebandykite įsprausti baldo, kuris akivaizdžiai netinka.

Panašiai kaip ir džinsai, taip ir baldai turi būti tinkamo dydžio – ne per maži ir ne per dideli. Jei baldas per mažas, kambarys atrodys nesubalansuotas ir nemaloniai keistas – gal netgi primins lėlių namelį, o juk ne tokio įspūdžio siekiame kurdami interjerą. Ir atvirkščiai, jei kambaryje baldai per dideli, jis atrodys perkrautas. Prieš įnešdami baldus – ir, be abejo, prieš pirkdami naujus baldus – kad ir kas tai bebūtų (sofa, stalas, spinta ar lova), visų pirma kruopščiai išmatuokite ir kambario, ir baldo aukštį, plotį ir gylį. Verčiau tai padarykite, nes tokios klaidos brangiai atsieina.

BoConcept nuotr.

3. Neperkraukite erdvės aksesuarais

Stenkitės nekaupti nereikalingų daiktų. Kalbant apie aksesuarus, kaip ir apie baldus, galioja auksinė taisyklė – mažiau yra daugiau. Tinkamai įrengtame ir apstatytame kambaryje vyrauja pusiausvyros, ramybės, judėjimo ir tėkmės atmosfera. Jei kambaryje per daug daiktų, jie atitraukia dėmesį ir tvarka virsta netvarka. Apkrauto kambario įspūdį ištaisysite tiesiog pašalinę kelis daiktus.

Apžvelkite, ką turite, ir suskirstykite visus daiktus į tris kategorijas:
1. Daiktai, kurie jums kažką reiškia.
2. Svarbūs daiktai.
3. Daiktai, be kurių galite apsieiti.
Pašalinkite visus daiktus, be kurių galite apsieiti. Stenkitės nestabdyti savęs – išneškite viską, kas apkrauna erdvę, kol bus atkurta tvarka ir pusiausvyra.

BoConcept nuotr.

4. Tinkamas apšvietimas – svarbu.

Apšvietimas yra vienas iš svarbiausių dizaino elementų. Erdvėje turi būti kiek įmanoma daugiau natūralios šviesos. Neuždenkite natūralios šviesos šaltinių netinkamai parinktomis užuolaidomis ir aksesuarais. Net jei diena apniukusi, į kambarį patenka užtektinai dienos šviesos. Natūralią šviesą galite sustiprinti tiesiai priešais langą pakabinę veidrodį – šviesa pasklis visame kambaryje.
Kalbant apie dirbtinį apšvietimą, kambaryje turėtų būti daugiau nei vienas šviesos šaltinis. Jei lubų viduryje kabo šviestuvas, būtinai pastatykite dar ir tinkamų proporcijų lempas ir žvakides, kad prireikus būtų galima apšvietimą sustiprinti. Šviesa turi būti ne per silpna, bet ir ne per ryški. Geriausia, jei šviesos ryškumą būtų galima reguliuoti.

BoConcept nuotr.

5. Visų pirma išsirinkite baldus, ir tik tada – sienų dažus.

Daug sunkiau priderinti baldus prie jau išdažytų sienų, nei atvirkščiai. Rekomenduojame visų pirma išsirinkti sofą ar sofas. Vykdami rinktis dažų sienoms, būtinai pasiimkite audinio atraižą – tai padės apsispręsti dėl spalvų paletės. Interjero dizaino naujokai dažnai daro šią klaidą – visų pirma renkasi sienų dažus, o po to bando rasti prie jų tinkančius baldus.

BoConcept nuotr.

Įsigykite kelių spalvų mėginius ir prieš dažydami visas sienas, būtinai juos išbandykite. Primygtinai rekomenduojame nudažyti mėginiais kelis sienos plotus, kad galėtumėte palyginti. Sienų spalvą reikia tikrinti įvairiu paros metu, nes kintant apšvietimui, ji taip pat keisis. Tad palikite nudažytus lopus bent 24 valandoms, ir tik tada išsirinkite tinkamiausią spalvą.

6. Nenuvertinkite biudžeto planavimo svarbos.

Nebūkite pernelyg optimistiški ir neprisipirkite visko per daug. Nepirkite visko iš karto, neišlaidaukite. Pirkite geriausius daiktus iš tų, kuriuos galite sau leisti įsigyti šiandien, o ne tuos, kuriuos tikitės galėsiantys įsigyti rytoj. Susiplanuokite biudžetą ir jo laikykitės. Niekas juk jums neliepia įsigyti viską dabar pat. Geriausias interjeras yra tuose namuose, kurie buvo kuriami po truputį, apgalvojant, todėl neskubėkite.

BoConcept nuotr.

BoConcept nuotr.

7. Įvairovės stoka.

Nepirkite visų baldų iš vienos parduotuvės (šaltinio). Žinoma, derinti reikia, bet nepersistenkite. Erdvė turi atspindėti jūsų asmenybę, o taip nebus, jei nusipirksite parduotuvėse pateiktus derinius. Baldus rinkitės atsakingai, bet nepamirškite ir intuicijos, pasitikėkite savo skoniu.

BoConcept nuotr.


8. Neuždenkite langų.

Labai dažnai pasitaikanti klaida yra per žemai pakabinti karnizai. Karnizus reikia kabinti kiek įmanoma arčiau lubų – patalpa atrodys aukštesnė, didingesnė. Jei karnizai pakabinti per žemai, lubos atrodo žemos, tad kambarys vizualiai gali atrodyti mažesnis nei yra iš tiesų. Nesilaikant dydžių ir proporcijų taisyklių, langai atrodys mažesni, į kambarį pateks mažiau natūralios šviesos.

BoConcept nuotr.

9. Nepristumkite visų baldų prie sienų

Tai ko gero pati dažniausia naujokų klaida. Baldus reikia sustumti vieną prie kito, suformuojant jų grupę ir sukuriant intymią vietą jaukiems pokalbiams. Be to, baldus išdėsčius grupėmis, galima bus judėti tarp baldų ir aplink juos. Tai sukurs mobilumo, lengvumo atmosferą. Sustūmę baldus į grupelę, sukursite nedidelę sceną. Vis dėlto tai nereiškia, kad prie sienų negali būti apskritai jokių baldų – tiesiog nereikia ten pristumti jų visų, nebent planuojate surengti vakarėlį su šokių aikštele viduryje.

BoConcept nuotr.

BoConcept nuotr.

10. Pagrindinis akcentas.

Pagrindinis kambario akcentas suteikia kryptį ir tvarką. Išskirkite tą vieną daiktą, kurį norite, kad žmonės pastebėtų iškart įėję į kambarį. Tai turėtų būti kažkas didelio ir ryškaus – tai, ko sunku nepastebėti. Tai gali būti, pavyzdžiui, didelis langas nišoje, židinys arba didelis meno kūrinys. Visą interjerą kurkite aplink pagrindinį akcentą, jį pabrėždami. Interjeras atrodys kruopščiai apgalvotas, tvarkingas ir subalansuotas. Akcentų kambaryje gali būti ne vienas – tai įmanoma ir priimtina.

BoConcept nuotr.

Daugiau informacijos: www.boconcept.com/lt-lt/

Užsakymo nr.: PT_74480668

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis